Att vi i Sverige är duktiga på att leverera popakter och musik är något som gjort att vi har blivit kända som det svenska popundret. I den här delen tänkte vi därför berätta lite mer om svensk pop och några av våra mest älskade popartister i Sverige, men också internationellt.

ABBA

Vi har mycket att tacka ABBA för, inte minst för Sveriges allra första vinst i ESC men också för att de var bland de första som satte Sverige på världskartan med sin musik. ABBA är en popgrupp som består av medlemmarna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Gruppen slog igenom på 1970-talet, men det var först med vinsten i ESC som deras karriär tog fart ordentligt. Efter många album, hits och turnéer tog de på 1980-talet en paus som grupp. Denna paus varade i nästan 40 år och år 2021 släppte ABBA ny musik. Några exempel på ABBA:s största hits är Waterloo, Dancing queen och Mamma Mia.

Robyn

En annan artist som tidigt slog igenom internationellt är Robyn. Robyn föddes år 1979. Redan som 12-åring gjorde Robyn sina första framträdanden i TV och det dröjde inte särskilt länge förrän hon fick skivkontrakt och år 1995 släppte Robyn sina första singlar, vilket bara var startskottet på hennes karriär. År 2020 blev hennes låt Dancing on my own utsedd till 2010-talets bästa låt och hon är en uppskattad artist och producent över hela världen. Några exempel på Robyns största hits förutom Dancing on my own är Show me love, Be mine och With every heartbeat.

Roxette

Roxette är en känd popduo som har sina rötter i Halmstad. Duon består av Per Gessle och den numera bortgångne Marie Fredriksson. Duon bildades år 1986 men det var först ett par år senare som de fick sitt stora genomslag. Deras första internationella stora hit är låten The look och år 1989 var deras låt It must have been love med på soundtracket till filmen Pretty woman. Duon fick många hits och förutom de vi redan har nämnt är Listen to your heart, Joyride och Dressed for success några av gruppens stora hits.

Zara Larsson

Sist, och även absolut yngst, har vi Zara Larsson. Redan som tioåring imponerade hon på det svenska folket när hon vann tv-programmet Talang. Senare i tonåren började hon att släppa musik som fick ett stort genombrott både i Sverige och internationellt. Några exempel på Zaras största hits är Lush Life och Uncover.

Relaterade inlägg