Pop är en väldigt bred musikgenre eftersom den har olika subgenrer och är därför en genre som de allra flesta kan tycka om och har lätt att ta till sig av. I det här inlägget kommer vi att dyka in i popen så att du får en bra överblick över vad pop är för något och var den egentligen kommer ifrån.

Vad är popmusik?

När pop som genre började etablera sig för ungefär 100 år sedan använde man ordet pop som en förkortning av ordet populär. När popmusiken på allvar tog fäste på 1950-talet blev popmusiken som genre ett tydligare begrepp.

Oftast följer poplåtar en viss formula när det kommer till själva uppbyggandet av låten. Vanligtvis består en poplåt av ett intro följt av en vers, en brygga, en refräng, en vers, en till brygga, en refräng, ett stick, brygga igen följt av en dubbel refräng samt ett outro.

På 1980-talet när musiken var indelad i två läger kunde de som föredrog att lyssna och spela popmusik kallas för poppare.

Popens historia

Idag är popmusik något som ständigt spelas på radio. Men för att det skulle bli en så pass älskad genre som det är behöver du få veta lite mer om dess historia.

Popmusiken, så som vi alla känner den idag fick sitt stora genombrott på 50-60-talet i Storbritannien och framför allt i huvudstaden London. Popmusiken kom till för att publiken ville ha en något mer lättsam musik i jämförelse med rockmusiken som då var den mest dominerande genren. Popmusiken var då, precis som nu, något mer kommersiellt användbar och därmed något som de flesta kan uppskatta. Dessutom var låtarnas texter något mer familjevänliga, vilket ju uppskattades särskilt mycket av den äldre generationen.

Några viktiga popgrupper som lade ribban för resten av popmusiken från den här tiden är The Beatles och The Monkees.

På 1970-talet blev popmusiken ännu mer dansvänlig. Några viktiga popgrupper från den tiden är ABBA och Bee Gees. Ett exempel på en soloartist som slog igenom på 1970-talet är Elton John.

På 1980-talet tog sig popmusiken till nästa nivå i samband med att tv-kanalen MTV lanserades. Nu lades det mycket krut på att ta fram musikvideor. Några exempel på popartister som slog igenom på 1980-talet är Michael Jackson, Madonna och Prince. En populär popgrupp som etablerades i slutet av 1980-talet är Roxette.

Det vi kan säga om 1990-talet är att det var då flera av våra svenska låtskrivare och producenter slog igenom. Då grundades det svenska låtskrivarkollektivet Cheiron där bland annat Max Martin, Denniz pop och Andreas Carlsson tillhörde. Dit sökte sig många internationella artister. Några exempel på stora hits från 90-talet skrivna av svenska producenter och låtskrivare är Backstreet boys låt I want it that way och Britney Spears låt Oops I did it again.

Relaterade inlägg