Musik för begravningar

Musik är ett stående inslag på begravningar. Ofta spelas eller framförs musik under begravningsceremonin, utöver en eller ett par psalmer på en kyrklig begravning, och ibland spelas musik vid begravningsluncher och dylikt.

Musik kan vara nära kopplad till en människa och dennes liv. Valet av begravningssånger hedrar den avlidnes minne och hjälper till att ta farväl av denne.

Musik på närståendes begravning

Att planera begravning är emotionellt påfrestande, med mycket att tänka på. En inkännande och kompetent begravningsbyrå som https://lovabegravning.se/ underlättar det praktiska, men valet av musik görs bäst av någon som kände den avlidne. Både då musik kan vara väldigt personligt, och för att detta är ett tillfälle för de efterlevande att tänka på den avlidne och vad som passar dennes minnesstund, vilket kan verka helande.

Vid planering av begravningsmusik behöver du även fatta beslut om hur musiken ska framföras. En församlingsorganist kostar ingenting, medan en inhyrd musiker kan kosta några tusen kronor eller mer. Kan du eller någon annan närstående sjunga eller spela instrument är det också ett alternativ. Det går också bra att spela upp originalmusik via CD-skiva eller en streamingtjänst, men kolla då upp vilka regler som gäller då alla församlingslokaler inte tillåter streamad musik.

Vilken musik som lämpar sig bäst beror på vem som begravs, liksom andra omständigheter. En ung persons begravning fordrar annan slags musik än någon som somnat in efter ett långt liv. Under vilken årstid begravningen hålls kan också inspirera olika musikval.

Om den avlidne hade någon favoritmusik, eller kanske en speciell låt som betydde mycket för personen, är dessa bra val förutsatt att de lämpar sig för ceremonin. Tänk på att du och de andra sörjande förmodligen kommer att associera den valda musiken till begravningen i framtiden. Att till exempel spela samma låt som den avlidne hade till sin bröllopsvals låter kanske bra i teorin, men riskerar att göra så att musik som brukade påminna om en glad stund istället befläckas med associationer till personens död.

Vissa populära sånger lämpar sig extra väl för begravningar och har blivit ”klassiker” i sammanhanget. ”My Way” med Frank Sinatra och ”Knockin’ on Heaven’s Door” med Bob Dylan handlar uttryckligen om livets slut, medan andra som ”What a Wonderful World” har en mer hoppfull ton som hyllar livet. På https://lovabegravning.se/ hittar du fler tips på passande begravningsmusik inom olika genrer.

Vid en kyrklig begravning brukar ett par utvalda psalmer sjungas utöver eventuell annan musik. Valet av psalmer kan göras tillsammans med den ansvarige prästen. Om den avlidne var troende hade hen kanske någon favoritpsalm. Annars går det att leta i psalmboken efter psalmer för olika tillfällen och om olika ämnen.

Musik för den egna begravningen

Ingen vill väl planera för sin egna begravning, men finns det någon speciell låt du vill ha är det en bra idé att täcka detta i ditt testamente eller tala om det för närstående. Kanske finns det en sång som betyder mycket för dig som du önskar spelas.

Vissa väljer något humoristiskt till sin framtida begravning. Görs detta med respekt för platsen och de närstående kan det vara mycket effektivt för att lätta upp stämningen.

Relaterade inlägg